Algemeen Geplaatst op 18 okt. 2023

Belangrijke veranderingen in het vervoersnetwerk van De Lijn

We begrijpen hoe cruciaal het is dat ons ziekenhuis voor iedereen gemakkelijk bereikbaar blijft. Daarom willen we je informeren over recente wijzigingen in het vervoersnetwerk van De Lijn, die op 1 juli zijn ingevoerd. Samen met De Lijn hebben we de impact op onze patiënten en bezoekers besproken.
EBS e bus hybride

In het algemeen zet De Lijn vandaag in op sterkere assen en betere verbindingen. De drukke routes werden uitgebreid en enkele andere routes werden dan weer geschrapt of gewijzigd. Dit om beter te kunnen voldoen aan de noden van de reizigers.

Lijn 60: Oostende-Nieuwpoort-Koksijde-Veurne

Routes 68 en 69 werden vervangen door route 60 (Oostende-Nieuwpoort-Koksijde-Veurne). Deze route passeert niet langer door Oostduinkerke-Bad. Dus, wat betekent dit voor jou als je vanuit Oostduinkerke-Bad naar het ziekenhuis wilt? Hier zijn verschillende opties:

 1. Neem de tram naar Koksijde Ster Der Zee en stap daar over op buslijn 50. Je bent dan ongeveer 44 minuten onderweg.
 2. Neem bus 61 naar Koksijde Galloper en neem daar bus 60 naar az West. Dit duurt ongeveer 51 minuten
 3. Tijdens de spitsuren kun je ook de rechtstreekse lijn 611 of 612 nemen vanuit Oostduinkerke-Bad naar az West. Dit kost je ongeveer 43 minuten.

We begrijpen dat een overstap soms als een drempel kan voelen, maar het is goed om te realiseren dat de combinatie van de kusttram en lijn 50 bijna even snel is als de vroegere rechtstreekse lijn 68 of 69. Bovendien liggen de tramhalte en bushalte in Koksijde Ster Der Zee vlak bij elkaar, dus je hoeft je amper te verplaatsen. Een bijkomend voordeel van deze wijziging is dat de route nu korter is als je bijvoorbeeld uit Nieuwpoort-Stad komt.

Lijn 50: Ieper-Oostvleteren-Lo-Alveringem-Veurne-Koksijde

 • Deze route is versterkt en gaat nu ook naar Koksijde Ster Der Zee via Koksijde Dorp en Sociaal Huis.
 • De frequentie in het weekend is verbeterd.

Lijn 56: Veurne – De Panne

Let op: Er is geen service meer tijdens het weekend.

Nieuwe Lijnen Tijdens Schoolspits

 • 503: Oostvleteren-Pollinkhove-Veurne-Koksijde
 • 611: Oostende-Nieuwpoort-Koksijde Ster Der Zee – Veurne
 • 612: Ramskapelle - Nieuwport-Koksijde Ster Der Zee – Veurne
 • 322 Diksmuide-Pervijse-Avekapelle-Veurne
 • 515 Roesbrugge-Beveren-Leisele-Veurne

Belbus

 • Vanuit specifieke regio's kan de belbus een oplossing bieden. Deze kan tot 1 uur van tevoren gereserveerd worden en stopt bij vaste bushaltes. Dit geldt alvast voor regio Alveringem, De Panne, Diksmuide, Wulpen, Lo-Reninge, Poperinge en Veurne.
 • Goed nieuws voor rolstoelgebruikers: alle belbussen zijn uitgerust met een lift.
 • Meer informatie over de belbus vind je hier.
 • Vanaf januari 2024 wordt de belbus hervormd naar flexvervoer, wat meer mogelijkheden en beschikbaarheid zal bieden.

De Lijn heeft aangegeven dat deze wijzigingen vastliggen, maar er zal jaarlijks een evaluatie plaatsvinden. Ervaar je moeilijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer om az West te bereiken? Laat het ons weten via zorgbeleving@azwest.be! We verzamelen feedback en sturen dit door naar De Lijn.

Wil je je route plannen of meer details over deze wijzigingen? Ga dan naar de De Lijn Routeplanner.

We hopen dat deze informatie je helpt bij het plannen van je reizen naar az West en dat we je zorgbehoeften altijd op de eerste plaats kunnen zetten.

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!