IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, in het Nederlands ook wel bekend als chronische darmontsteking. Deze aandoening omvat twee hoofdtypen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide vormen veroorzaken chronische ontsteking in het spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot een breed scala aan symptomen en complicaties. Op die manier heeft IBD een enorme impact op het dagelijks leven. Patiënten worden dag in dag uit geconfronteerd met uitdagingen die velen van ons niet kunnen voorstellen. Hoewel de symptomen vaak te behandelen zijn, is genezing nog steeds niet mogelijk, en dat betekent een levenslange strijd.
IBD kan mensen van alle leeftijden treffen, maar het wordt meestal gediagnosticeerd bij jongvolwassenen. Het exacte oorzaak van IBD is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld een combinatie te zijn van genetische, omgevings- en immuunfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van IBD hebben een verhoogd risico.
De symptomen van IBD variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder andere omvatten:
Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en medische hulp te zoeken als ze aanhouden.
Een nauwkeurige diagnose van IBD wordt gesteld door een gastro-enteroloog. Diagnostische tests kunnen onder andere bloedonderzoek, endoscopieën en beeldvorming van de darmen omvatten.
IBD is een chronische aandoening zonder bekende genezing, maar het kan worden beheerd met verschillende behandelingen. Deze omvatten:
Voor patiënten met IBD is het belangrijk om toegang te hebben tot ondersteuning en informatie.
Binnen ons ziekenhuis is Dr. Yves-Paul Vandewynckel een vooraanstaand specialist in gastro-enterologie en het aanspreekpunt voor IBD-patiënten. Met zijn diepgaande expertise en toewijding aan het behandelen van IBD begrijpt Dr. Vandewynckel de unieke behoeften van elke patiënt. Hij staat klaar om zowel diagnostische als behandelingsvragen te beantwoorden en biedt compassievolle zorg aan degenen die met deze aandoening te maken hebben.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!