Historiek

Onze geschiedenis is doordrenkt met toewijding, innovatie en de voortdurende inzet om hoogwaardige zorg te bieden aan onze gemeenschap. Het is een verhaal van groei, uitdagingen en prestaties, dat ons heeft gevormd tot wie we vandaag zijn.
Uit de oude doos 4
Uit de oude doos 1
Uit de oude doos 3

Van 1461 tot 1960

In 1461 vestigden de Zwartzusters zich in Veurne om de bevolking te dienen. Ze bouwden een klooster en een kapel in de Zwarte Nonnenstraat, die in 1724 na enige uitdagingen opnieuw werden herbouwd. Het ziekenhuis op de Oude Beestenmarkt en het Moederhuis Maria Troost waren decennialang actief en konden een paar honderd patiënten per jaar verzorgen.

Naar de Ieperse Steenweg

Het idee om een nieuw, volwaardig ziekenhuis te bouwen, ontstond vanwege de beperkte ruimte van het ziekenhuis op de Oude Beestenmarkt. Op 16 november 1961, precies 500 jaar na de intrede van de Zwartzusters in Veurne, opende de Sint-Augustinuskliniek haar deuren. Het ziekenhuis had destijds 140 bedden en was het resultaat van een samenwerking tussen het COO (nu OCMW) en de Zwartzusters van Brugge. In de jaren die volgden, vonden verdere uitbreidingen plaats, zoals de oprichting van verschillende afdelingen en diensten, waaronder kraaminrichting, heelkunde, inwendige ziekten en de kinderafdeling.

Verdere ontwikkelingen

In de jaren '70 werden verschillende nieuwe diensten opgericht, zoals de afdelingen Geriatrie, Heelkunde en PAAZ (neuro-psychiatrie). In 1971 werd de vzw Katholieke Gezondheidszorg Westhoek opgericht, die de verdere uitbouw en werking van het ziekenhuis op zich nam. Het ziekenhuis bleef groeien en bood in 1983 al 200 bedden aan met diverse specialisaties. In de jaren '90 werden renovaties uitgevoerd en werd het dagziekenhuis geopend.

Nieuwe uitdagingen en naamswijziging

Met het oog op vergrijzing en de toenemende zorgbehoeften van ouderen, werd in 1991 de vzw Katholieke Bejaardenzorg Westhoek opgericht. Naast het ziekenhuis werden serviceflats en een woon-zorgcentrum gebouwd. In 2008 werd de naam van het ziekenhuis veranderd van 'Sint-Augustinuskliniek' naar 'Algemeen Ziekenhuis Sint-Augustinus Veurne'. De visie op kwaliteitszorg veranderde snel in de 21e eeuw, wat resulteerde in accreditatie en de focus op netwerkvorming en patiëntgerichtheid.

Heden

In 2016 opende het ziekenhuis een nieuwe afdeling geriatrie vanwege de vergrijzing in de Westhoek. Het ziekenhuis heeft nu 234 bedden. Op 17 februari 2017 veranderde het ziekenhuis opnieuw van naam en werd het az West, een ziekenhuis dat zich richt op de Westhoek, de Westkust en alle toeristen die de regio in de zomer bezoeken.

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!