Orgaandonatie

In België wachten meer dan 1000 mensen op een orgaan. Elk jaar overlijden ongeveer 100 Belgen omdat ze niet op tijd een nieuw orgaan krijgen. Maar één orgaandonor kan wel tot acht levens redden en de levenskwaliteit van 50 mensen verbeteren. Het kan dus zijn dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt, veel meer kans dan dat je zelf ooit orgaandonor zal zijn.

Orgaandonatie in az West

Bij az West worden organen weggenomen in samenwerking met het UZ Leuven. We voeren echter geen transplantaties uit in ons ziekenhuis.

Wil je graag weten hoe de procedure verloopt? Alle informatie vind je in onze patiëntenbrochure onderaan deze pagina.

Iedereen donor

Iedereen kan orgaandonor zijn. Sinds 13 juni 1986 heeft België een wet over het wegnemen en transplanteren van organen. In principe is iedereen orgaandonor, tenzij je dit anders hebt aangegeven. In de praktijk zullen artsen echter altijd overleggen met de familie.

Wil je jouw keuze voor orgaandonatie officieel maken? Ga dan naar het gemeentehuis en teken het formulier voor instemming of weigering. Dit formulier wordt vervolgens doorgestuurd naar het Rijksregister. Het registreren als orgaandonor is gratis en je kunt op elk moment je keuze herzien.

Door zelf naar het gemeentehuis te gaan, maak je een persoonlijke en weloverwogen keuze. Met een 'ja' geef je patiënten die wachten op een orgaan de kans op een nieuw leven. Bovendien bespaar je jouw familie en dierbaren de moeilijke keuze om dit namens jou te moeten maken.

Het formulier kan via deze link worden afgedrukt en ingevuld: wilsverklaring orgaandonatie.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze transplantcoördinatoren:

Dr. Jan Germonpré: jan.germonpre@azwest.be

Veerle Desmedt: veerle.desmedt@azwest.be

Voor meer informatie over orgaandonatie kun je terecht op de volgende websites:

www.beldonor.be

www.west-vlaanderen.be/orgaandonatie

www.eurotransplant.org

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!