Onderzoek

Botdensitometrie

Botdensitometrie, ook wel botmeting of DEXA scan genoemd, is een onderzoek waarmee de botdichtheid wordt gemeten. Dit onderzoek biedt snel en pijnloos inzicht in de sterkte van je botten en helpt bij het inschatten van het risico op fracturen.

Het belangrijkste doel van botdensitometrie is het identificeren van botverlies en het vroegtijdig opsporen van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Osteoporose kan leiden tot broze en zwakke botten, wat het risico op fracturen verhoogt.

Tijdens een botdensitometrie-scan word je op een tafel geplaatst en wordt een zeer lage hoeveelheid röntgenstraling gebruikt om de botdichtheid te meten, meestal in de heupen, wervelkolom en soms de onderarmen. Het proces is snel en niet-invasief.

Afhankelijk van de resultaten van de botdensitometrie, kan een passende behandeling worden aanbevolen. Dit kan onder andere bestaan uit medicatie, dieet- en levensstijlaanpassingen, evenals fysieke activiteit om de botgezondheid te verbeteren en het risico op fracturen te verminderen.

Botdensitometrie is vooral belangrijk voor mensen met risicofactoren voor osteoporose, zoals leeftijd, geslacht, familiegeschiedenis en voedingsgewoonten. Vroegtijdige detectie en preventie kunnen helpen om botgezondheid te behouden en het risico op fracturen te minimaliseren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!