Onderzoek

EMG (Elektromyografie)

EMG, of elektromyografie, is een diagnostische procedure waarmee de elektrische activiteit van spieren en de activiteit van de zenuwen die deze spieren aansturen worden gemeten. Het bestaat uit twee delen: een zenuwgeleidingsonderzoek en een spieronderzoek.

Tijdens het zenuwgeleidingsonderzoek worden enkele kleine elektrische schokjes toegediend om de snelheid en kracht van zenuwimpulsen te meten. Dit helpt bij het vaststellen van eventuele problemen in de zenuwen, zoals zenuwcompressie of neuropathie.

Het spieronderzoek omvat het gebruik van een fijn naaldje dat in de spieren wordt ingebracht. Dit naaldje meet de elektrische activiteit van de spier tijdens rust en samentrekking. Dit helpt bij het vaststellen van spierstoornissen zoals spierzwakte, spasmen of andere afwijkingen.

Een EMG-onderzoek duurt, afhankelijk van de vraagstelling, gemiddeld 15-30 minuten. Het kan enigszins ongemakkelijk aanvoelen, maar is meestal goed te verdragen.

EMG wordt vaak gebruikt om de oorzaak van symptomen zoals spierzwakte, gevoelloosheid of pijn in armen of benen te identificeren. Het helpt artsen om te bepalen of er sprake is van zenuwbeschadiging, spieraandoeningen of andere neurologische problemen.

Als je door je arts wordt doorverwezen voor een EMG-onderzoek, is het belangrijk om de aanwijzingen van de zorgverlener op te volgen. Dit onderzoek kan waardevolle informatie opleveren voor een nauwkeurige diagnose en het plannen van de juiste behandeling. Tijdens het onderzoek zal het medische team ervoor zorgen dat je op je gemak bent en eventuele vragen kunt stellen. Het doel is om de oorzaak van je symptomen te achterhalen en passende zorg te bieden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!