Onderzoek

Mammografie

Mammografie is een medische beeldvormingstechniek die speciaal is ontworpen voor het onderzoeken van de borsten. Het maakt gebruik van röntgenstralen om gedetailleerde beelden van het borstweefsel te produceren. Deze beelden worden gebruikt voor de vroege detectie van borstaandoeningen, inclusief borstkanker.

Mammografie is een essentieel hulpmiddel voor het screenen op borstaandoeningen, zoals tumoren of cysten. Het kan helpen bij het opsporen van borstkanker in een vroeg stadium, wat de behandeling en overlevingskansen aanzienlijk verbetert. Het is vooral belangrijk voor vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd en bij verhoogd risico op borstkanker.

Bij de voorbereiding op een mammografie is het raadzaam om geen deodorant, parfum of poeder op de borsten of oksels te gebruiken, omdat deze stoffen de beeldkwaliteit kunnen beïnvloeden. Tijdens de procedure zal je je bovenlichaam ontbloten en krijg je speciale platen op je borsten geplaatst. Deze worden voorzichtig samengedrukt om duidelijke beelden te verkrijgen.

Tijdens de mammografie sta je voor een speciale röntgenmachine. Een technicus plaatst je borst tussen twee platen en drukt deze voorzichtig samen. Dit kan enig ongemak veroorzaken, maar de compressie is nodig om de beste beeldkwaliteit te bereiken. Er worden gewoonlijk twee beelden van elke borst gemaakt, vanuit verschillende hoeken.

Na de mammografie kun je je normale activiteiten voortzetten. Eventuele ongemakken als gevolg van de compressie verdwijnen doorgaans snel. De verkregen beelden worden beoordeeld door een radioloog, die een verslag opstelt. De resultaten worden met je besproken, en als er zorgen zijn, zal verdere evaluatie of aanvullende tests worden aanbevolen.

Heb je vragen over mammografie of wil je meer informatie over je specifieke situatie, neem dan contact op met je arts. Ze staan klaar om je te ondersteunen en eventuele zorgen te bespreken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!