Onderzoek

MRI (Magnetische Resonantie Beeldvorming)

MRI is een medische beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van sterke magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van de inwendige structuren van het lichaam te creëren. Het is een veilige en niet-invasieve manier om medische aandoeningen te diagnosticeren en te evalueren.

Een MRI kan worden aanbevolen om verschillende redenen, waaronder:

  • Diagnose: Het stellen van een nauwkeurige diagnose bij symptomen of gezondheidsproblemen.
  • Screening: Het controleren van specifieke organen of weefsels, zoals de hersenen, gewrichten, borsten, of buikorganen.
  • Evaluatie van Aandoeningen: Het beoordelen van de omvang en ernst van aandoeningen zoals tumoren, letsel, ontstekingen, en neurologische aandoeningen.

Tijdens een MRI-scan ligt de patiënt op een tafel die in een tunnelachtige buis wordt geschoven waarin sterke magnetische velden en radiogolven worden gegenereerd. Deze velden zorgen ervoor dat de watermoleculen in het lichaam reageren en zo beelden van de interne structuren worden gecreëerd.

Een MRI-scan is niet-invasief en pijnloos, maar het kan enige tijd duren (meestal 30-60 minuten) en vereist dat je stil ligt. Tijdens de scan is het belangrijk om comfortabele kleding zonder metalen voorwerpen te dragen.

Als je een MRI-scan wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Zij kunnen je informeren over de procedure, mogelijke voorbereidingen, en wat je kunt verwachten tijdens de scan.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!