IBD Dr Vandewynckel
Bij ons IBD Centrum staat de zorg en ondersteuning van patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD) centraal. Wij begrijpen dat IBD een uitdagende en levensveranderende aandoening is. Daarom hebben wij een toegewijd medisch team samengesteld om patiënten te helpen hun gezondheid te herstellen en te behouden.
IBD Dr Vandewynckel

Wat is IBD?

IBD is een overkoepelende term voor aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze chronische inflammatoire darmziekten veroorzaken ontstekingen in het maag-darmkanaal, wat leidt tot symptomen zoals buikpijn, diarree en vermoeidheid. Ons IBD Centrum is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van deze aandoeningen.

Wie krijgt IBD?

IBD kan mensen van alle leeftijden treffen, maar het wordt meestal gediagnosticeerd bij jongvolwassenen.

Het exacte oorzaak van IBD is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld een combinatie te zijn van genetische, omgevings- en immuunfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van IBD hebben een verhoogd risico.

Symptomen van IBD

De symptomen van IBD variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder andere omvatten:

  • Chronische diarree
  • Buikpijn en krampen
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Bloed in de ontlasting
  • Verminderde eetlust

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en medische hulp te zoeken als ze aanhouden.

Diagnose en behandeling

Een gastro-enteroloog stelt de diagnose met behulp van tests. IBD is niet te genezen, maar kan worden beheerd met medicatie, dieet en soms chirurgie.

Ondersteuning en bronnen

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!