Aandoeningen

Aambeien

Aambeien, ook bekend als hemorroïden, zijn gezwollen en ontstoken bloedvaten in het rectale en anale gebied. Ze kunnen variëren in grootte en ernst, en kunnen zowel intern als extern voorkomen. Aambeien zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen leiden tot ongemak en pijn, vooral tijdens het passeren van ontlasting.

Er zijn twee hoofdtypen aambeien:

  • Interne Aambeien: Deze bevinden zich in het rectum, meestal zonder zichtbare symptomen, tenzij ze ontstoken raken.
  • Externe Aambeien: Deze bevinden zich onder de huid rond de anus en kunnen pijnlijk en zichtbaar zijn.

Aambeien worden gediagnosticeerd door een zorgverlener na een lichamelijk onderzoek en bespreking van symptomen. De behandeling kan variëren afhankelijk van het type aambeien en de ernst. Dit kan onder andere bestaan uit dieetaanpassingen, medicijnen, lokale behandelingen of in sommige gevallen chirurgische ingrepen.

Het leven met aambeien vereist vaak dieetaanpassingen en aandacht voor persoonlijke hygiëne. Verlichting kan worden bereikt door het vermijden van constipatie, het gebruik van zitbaden, en het volgen van medische adviezen.

Als je last hebt van symptomen zoals pijn, jeuk of bloeding in het anale gebied, raadpleeg dan je zorgverlener voor de juiste diagnose en behandelingsadviezen. Ze kunnen je helpen omgaan met aambeien en zorgen voor verlichting.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!