Aandoeningen

Abces (mond, hals en tanden)

Abcessen kunnen in de mond, hals en rond de tanden voorkomen en zijn vaak het gevolg van infecties. Ze kunnen leiden tot pijn, zwelling en in sommige gevallen afvloei van pus. Hier vind je informatie over de oorzaken en behandelingsmogelijkheden voor deze aandoeningen.

  • Abces van de Tanden: Een tandabces kan ontstaan als een onbehandeld gaatje in de tand zich ontwikkelt en pijn veroorzaakt. Naast ernstige pijnklachten kan er zwelling en pusvorming optreden. Behandeling kan antibiotica omvatten, maar vaak moet de oorzaak van het probleem, de tand zelf, worden aangepakt. Dit kan onder andere gebeuren door een ontzenuwing van de tand bij de tandarts. In sommige gevallen is een incisie nodig om de etter af te voeren, of moet de tand worden getrokken door een kaakchirurg.
  • Abces van de Mond: Een abces in de mond kan verschillende oorzaken hebben, vaak gerelateerd aan tanden of kiezen. Abcessen kunnen echter ook ontstaan in andere mondstructuren, zoals het tandvlees of de speekselklieren. Elke situatie vereist specifieke behandeling, soms met medicatie en soms met een kleine chirurgische ingreep uitgevoerd door een kaakchirurg.
  • Abces van de Hals: Hoewel de meeste abcessen uitgaan van tanden en beperkt blijven tot de mond en de kaak, kunnen infecties zich soms uitbreiden naar de hals. Halsinfecties kunnen ernstige problemen veroorzaken en een bedreiging vormen voor de luchtwegen. Dringende behandeling is meestal vereist, met antibiotica en drainage van het abces onder korte algemene verdoving. Patiënten kunnen enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven voor observatie.

Vroegtijdige diagnose en behandeling van abcessen in de mond, hals en tanden zijn essentieel om complicaties te voorkomen. Als je symptomen ervaart, zoals ernstige pijn, zwelling of pusvorming in deze gebieden, raadpleeg dan onmiddellijk een zorgverlener voor een juiste evaluatie en behandeling om je gezondheid te waarborgen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!