Behandeling

Adenotomie of adenotonsillectomie

Adenotomie, ook bekend als verwijdering van de neusamandel, is een chirurgische ingreep waarbij de neusamandel (adenoid) wordt verwijderd. Adenotonsillectomie is een soortgelijke ingreep waarbij zowel de neusamandel als de keelamandelen (tonsillen) worden verwijderd.

De neusamandel is een lymfoïd weefsel dat zich achterin de neus bevindt, terwijl de keelamandelen zich aan weerszijden van de keel bevinden. Deze amandelen kunnen vergroot raken en problemen veroorzaken, zoals aanhoudende keelinfecties, ademhalingsproblemen, snurken of slaapapneu.

Tijdens een adenotomie of adenotonsillectomie wordt de ingreep meestal onder algemene verdoving uitgevoerd. Met behulp van speciale instrumenten worden de amandelen verwijderd, waardoor de luchtweg wordt verbeterd en symptomen worden verminderd.

Deze procedure kan nuttig zijn bij het verminderen van keelinfecties, het verbeteren van de ademhaling, het verminderen van snurken en het bevorderen van een betere slaap. Het kan ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren, vooral bij kinderen die vaak hinder ondervinden van amandelgerelateerde problemen.

Na de operatie is er een herstelperiode waarin je instructies krijgt over pijnmanagement, voeding en activiteitsbeperkingen. Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en eventuele zorgen of complicaties te melden.

Adenotomie/adenotonsillectomie is een veelvoorkomende ingreep bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen worden uitgevoerd. Het is raadzaam om deze procedure met een KNO-arts te bespreken, je vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten voordat je een beslissing neemt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!