Aandoeningen

Anale fissuren

Anale fissuren zijn scheurtjes of wondjes in het slijmvlies van het anale kanaal. Ze kunnen pijnlijk zijn en leiden tot bloedingen, vooral tijdens of na de stoelgang. Anale fissuren zijn een veelvoorkomende aandoening en kunnen ongemak veroorzaken.

Anale fissuren kunnen optreden om verschillende redenen, waaronder:

  • Harde ontlasting: Harde of moeilijke stoelgang kan het slijmvlies beschadigen.
  • Langdurige diarree: Frequente diarree kan leiden tot irritatie en scheurtjes.
  • Trauma: Verwondingen in het anale gebied, zoals tijdens de bevalling, kunnen scheurtjes veroorzaken.

Anale fissuren worden meestal gediagnosticeerd door een zorgverlener na een lichamelijk onderzoek en bespreking van symptomen. De behandeling kan variëren, maar omvat vaak dieetaanpassingen, zoals vezelrijk voedsel om constipatie te voorkomen, en medicijnen om pijn en ontsteking te verminderen. In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn.

Leven met anale fissuren vereist aandacht voor persoonlijke hygiëne en dieetaanpassingen om herhaling te voorkomen. Het is belangrijk om zorgvuldig de instructies van je zorgverlener op te volgen en eventuele medicijnen of zalfjes te gebruiken zoals voorgeschreven.

Als je last hebt van symptomen zoals ernstige pijn, bloedingen of ongemak in het anale gebied, raadpleeg dan je zorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling van anale fissuren. Ze kunnen je helpen pijn te verlichten en het genezingsproces te bevorderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!