Aandoeningen

Arthrose van het duimgewricht (rhizarthrose)

Dienst:

Orthopedie
De duim heeft een belangrijke functie tijdens ons dagelijkse activiteiten. Net als bij alle gewrichten kan hier dan ook arthrose optreden op lange termijn.

De patiënt klaagt van pijn bij gebruik van de duim. De diagnose wordt klinisch gesteld en radiografisch bevestigd. De initiële behandeling is conservatief. Er wordt gestart met een brace in combinatie met ontstekingsremmers en/of infiltraties. Als op termijn het conservatief beleid faalt, is een operatief ingrijpen noodzakelijk. Afhankelijk van het probleem wordt gekozen voor een resectie arthroplastie (LRTI) dan wel voor een prothese.

Onderzoek

De diagnose van een bursitis olecrani is meestal vrij makkelijk.

De zwelling is over het algemeen duidelijk.

Bij aanraken van de bursa voelt deze zacht aan. Het is vooral belangrijk het verschil tussen een ontstoken en een geïnfecteerde bursitis te maken aangezien de behandeling volledig verschillend is. Meestal wordt een Röntgenfoto van de elleboog gemaakt om een zogenaamd tractiespoor, of extra botvorming uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Ten eerste wordt er een conservatieve behandeling gevolgd. Dat betekent dat een operatie nooit de eerste keuze is. Het eerste deel van de behandeling bestaat vooral uit rust en het voorkomen van druk op de bursa. Als er geen maagproblemen zijn wordt er vaak een kuur met ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven. Injecties in de bursa of het uitzuigen van de vloeistof uit de bursa worden ten stelligste afgeraden omdat dit een groot risico geeft op een infectie, als er bij de injectie een bacterie in de bursa gebracht wordt. Tenslotte kan het nodig zijn de elleboog te opereren. Dit is vrijwel nooit nodig voor een eerste acute bursitis maar gebeurd vaker als de bursitis steeds terugkomt of bij chronische problemen, waarbij er een duidelijk verdikte wand is van de bursa.

Operatie

Een bursitis olecrani kan zowel met een kijkoperatie als met een open techniek verwijderd worden. In beide gevallen wordt de volledige bursawand verwijderd.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een dik verband of een spalk. Dit blijft twee weken rond de elleboog en wordt pas verwijderd op de eerste consultatie. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd. Hierna mag de elleboog weer bewogen worden. De elleboog mag direct worden belast als de pijn dit toelaat. Steunen op de elleboog wordt afgeraden tot de pijn en de zwelling volledig verdwenen zijn.

Resultaten

De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed. Meer dan 90% van de patiënten zal volledig genezen zijn. De duur van het herstel is zeer variabel. De meeste patiënten zullen na twee weken nog maar weinig last hebben. De zwelling ter hoogte van de elleboog kan wel langer aanhouden. De bursa groeit naar verloop van tijd weer terug maar een nieuwe bursitis komt zelden voor.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!