Aandoeningen

Astma

Astma is een veelvoorkomende aandoening die de luchtwegen beïnvloedt en ademhalen bemoeilijkt. Het kan zich op elke leeftijd voordoen, zowel bij kinderen als volwassenen. Deze aandoening kenmerkt zich door gevoelige luchtwegen die ontstoken en vernauwd kunnen raken, wat leidt tot symptomen zoals kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling.

Mensen met astma kunnen verschillende symptomen ervaren. Kortademigheid is een veelvoorkomend teken, waarbij ademhalen moeilijk kan zijn. Hoesten, vooral 's nachts of 's ochtends, is ook gebruikelijk. Sommige mensen met astma horen een fluitend geluid bij het ademen, wat veroorzaakt wordt door vernauwde luchtwegen.

Astma heeft vaak een genetische component, wat betekent dat het in sommige families vaker voorkomt. Omgevingsfactoren spelen echter ook een rol. Allergenen zoals pollen, huisstofmijt, rook en luchtvervuiling kunnen astma-symptomen verergeren. Luchtweginfecties, met name virussen, kunnen astma-aanvallen uitlokken.

De behandeling van astma omvat doorgaans het gebruik van inhalatiegeneesmiddelen, die ontstekingen verminderen en de luchtwegen verwijden. Het aanpassen van de levensstijl is ook essentieel, met het vermijden van bekende astma-triggers zoals allergenen en roken. Jouw arts kan je voorzien van een luchtwegmanagementplan om astma-aanvallen te beheersen en noodsituaties aan te pakken.

Met de juiste behandeling en zelfzorg kunnen de meeste mensen astma goed beheersen. Regelmatige controle bij een arts is belangrijk om de symptomen onder controle te houden en de medicatie indien nodig aan te passen. Het correct gebruik van inhalatoren en het opvolgen van de instructies van jouw arts zijn van vitaal belang om astma effectief te beheren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!