Aandoeningen

Baarmoederfibromen of myomen

Dienst:

Gynaecologie

Baarmoederfibromen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Ze zijn een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Menstruatieproblemen: Dit kan zware menstruatiebloedingen, langdurige menstruaties en pijnlijke menstruatie omvatten.
  • Pijn en Druk: Baarmoederfibromen kunnen leiden tot bekkenpijn, rugpijn en een gevoel van druk in de onderbuik.
  • Frequent Urineren: Als ze tegen de blaas drukken, kan dit leiden tot vaker moeten plassen.
  • Veranderingen in Menstruatie: Sommige vrouwen ervaren veranderingen in menstruatiecycli.

De exacte oorzaak van baarmoederfibromen is niet volledig begrepen, maar genetische factoren, hormonale onevenwichtigheden en oestrogeen spelen waarschijnlijk een rol.

Baarmoederfibromen kunnen worden gediagnosticeerd door een gynaecoloog na een lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests zoals een echografie. De behandeling kan variëren van medicijnen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de symptomen en de grootte van de fibromen.

Als je symptomen ervaart die wijzen op baarmoederfibromen, zoals hevige menstruatiebloedingen, pijn of druk in de onderbuik, raadpleeg dan je gynaecoloog voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden voor baarmoederfibromen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!