Aandoeningen

Bacteriële vaginose

Dienst:

Gynaecologie

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende vaginale aandoening waarbij het normale evenwicht van bacteriën in de vagina verstoord raakt. Het kan leiden tot ongemak en afscheiding.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Ongewone Vaginale Afscheiding: Vaak is er sprake van een grijswitte of grijsgroene afscheiding met een onaangename geur.
  • Jeuk of Irritatie: Sommige vrouwen ervaren milde jeuk of irritatie in de vaginale omgeving.
  • Geur: Een sterke, onaangename geur die vaak erger wordt na geslachtsgemeenschap.

Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een disbalans van de normale bacteriën in de vagina, waarbij bepaalde bacteriën overmatig groeien.

Bacteriële vaginose kan worden gediagnosticeerd door een zorgverlener na een lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests. De behandeling omvat meestal antibiotica om de bacteriële onbalans te herstellen.

Leven met bacteriële vaginose kan ongemakkelijk zijn, maar het is belangrijk om met je zorgverlener samen te werken om symptomen te verlichten en te voorkomen dat de aandoening terugkeert. Goede hygiëne en het vermijden van vaginale douches kunnen helpen.

Als je symptomen ervaart die wijzen op bacteriële vaginose, zoals ongewone afscheiding of een onaangename geur, raadpleeg dan je zorgverlener voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden voor bacteriële vaginose.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!