Behandeling

Botanker

In de orthodontie worden botankers, ook wel tijdelijke ankerinrichtingen genoemd, gebruikt wanneer een orthodontist tanden wil verplaatsen met behulp van een beugel of elastiekjes. Soms is het noodzakelijk om extra, stevige ankerpunten te creëren om de benodigde druk uit te oefenen om de tanden op de juiste plaats te krijgen. Deze ankerpunten kunnen worden gerealiseerd met behulp van botankers, die uit een titanium plaatje bestaan dat met kleine schroeven op het kaakbot van de boven- of onderkaak wordt bevestigd.

De procedure voor het plaatsen van botankers wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Nadat de ankers op hun plaats zijn bevestigd, zijn ze stabiel en kunnen ze niet bewegen. Aan het uiteinde van het botanker dat zichtbaar is in de mond, kan de orthodontist bijvoorbeeld elastiekjes bevestigen om de tanden effectief te verplaatsen.

Wanneer de orthodontische behandeling is voltooid en de botankers niet langer nodig zijn, kunnen ze relatief eenvoudig worden verwijderd door de kaakchirurg. Dit proces is meestal snel en vereist minimale hersteltijd.

Botankers bieden orthodontisten de mogelijkheid om complexe tandbewegingen uit te voeren die anders moeilijk te bereiken zouden zijn. Ze zijn vooral nuttig in situaties waar traditionele orthodontische technieken mogelijk niet voldoende zijn om de gewenste resultaten te bereiken.

Botankers zijn waardevolle hulpmiddelen in de orthodontie om tanden effectief te verplaatsen bij complexe behandelingen. Ze worden geplaatst met lokale verdoving, bieden stevige ankerpunten en kunnen na voltooiing van de behandeling worden verwijderd. Het gebruik van botankers stelt orthodontisten in staat om nauwkeurigere en geavanceerdere tandcorrecties uit te voeren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!