Onderzoek

Bronchoscopie

Bronchoscopie is een medische procedure waarbij een flexibele buis met een kleine camera, een bronchoscoop genaamd, wordt gebruikt om de luchtwegen en longen te onderzoeken. Het is een waardevol diagnostisch hulpmiddel voor het beoordelen van de luchtwegen en het diagnosticeren van verschillende longaandoeningen.

Bronchoscopie wordt uitgevoerd om de luchtwegen en longen te onderzoeken op abnormale veranderingen, zoals tumoren, ontstekingen, infecties, bloedingen of vernauwingen. Het kan ook worden gebruikt voor het nemen van weefselmonsters (biopsie) en het verwijderen van vreemde voorwerpen.

Tijdens een bronchoscopie plaats je zorgverlener een bronchoscoop via de mond of neus en in de luchtwegen. De camera aan het uiteinde van de buis stuurt beelden naar een monitor, waardoor je zorgverlener de binnenkant van de luchtwegen kan bekijken.

Er zijn verschillende soorten bronchoscopie, waaronder:

  1. Flexibele bronchoscopie: De meest gebruikte vorm, waarbij een flexibele buis wordt gebruikt.
  2. Starre bronchoscopie: Een stijvere buis wordt gebruikt en kan nodig zijn voor complexe ingrepen.
  3. Endo-echografische bronchoscopie (EBUS): Combineert bronchoscopie met echografie om lymfeklieren en omliggend weefsel te onderzoeken.

Bronchoscopie is een procedure die wordt uitgevoerd in een ziekenhuis of klinische setting. Je krijgt meestal een plaatselijke verdoving om ongemak te minimaliseren. Het kan enige tijd duren en je moet nuchter zijn voor de procedure.

Bronchoscopie biedt directe visualisatie van de luchtwegen en helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose van longaandoeningen. Het maakt ook gerichte behandelingen mogelijk.

Na de bronchoscopie zal je enige tijd onder toezicht staan om te herstellen. Je kunt na de procedure enige irritatie of hoesten ervaren, maar dit zou meestal snel moeten verbeteren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!