Aandoeningen

Cervicale dysplasie

Dienst:

Gynaecologie

Cervicale dysplasie is een aandoening waarbij de cellen op het oppervlak van de baarmoederhals (cervix) abnormale veranderingen ondergaan. Het wordt meestal ontdekt tijdens een uitstrijkje (Pap-test) en is meestal goedaardig.

Veelvoorkomende symptomen:

  • Meestal Geen Symptomen: Cervicale dysplasie veroorzaakt meestal geen merkbare symptomen.
  • Bloeding na Geslachtsgemeenschap: In sommige gevallen kan er lichte bloeding optreden na seksueel contact.

Cervicale dysplasie wordt meestal veroorzaakt door een infectie met hoogrisico humaan papillomavirus (HPV). Andere risicofactoren zijn roken en een verzwakt immuunsysteem.

Cervicale dysplasie wordt vaak ontdekt tijdens routinematige uitstrijkjes. Behandeling kan variëren van nauwlettend toezicht zonder interventie tot procedures om de aangetaste cellen te verwijderen.

Cervicale dysplasie is meestal goedaardig en kan met nauwlettend toezicht goed worden beheerd. Het is belangrijk om regelmatig uitstrijkjes te laten uitvoeren en de aanbevelingen van je zorgverlener op te volgen.

Als je te horen hebt gekregen dat je cervicale dysplasie hebt, volg dan de begeleiding en aanbevelingen van je gynaecoloog nauwgezet op. Regelmatige controle en follow-up zijn essentieel voor een goede beheersing van de aandoening.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!