Onderzoek

Colposcopie

Dienst:

Gynaecologie

Colposcopie is een medische procedure die wordt gebruikt om de cervix (baarmoederhals) en de weefsels in de vagina en vulva (buitenste genitaliën) nauwkeurig te onderzoeken. Het maakt gebruik van een colposcoop, een soort microscoop met een speciale lichtbron, om afwijkingen en veranderingen in deze weefsels te bekijken.

Colposcopie wordt meestal uitgevoerd als aanvullende evaluatie na een afwijkende uitstrijkje (Pap-test). Het helpt artsen bij het beoordelen van eventuele cellulaire veranderingen in de baarmoederhals en de omliggende gebieden, wat kan wijzen op pre-kankerachtige of kwaadaardige aandoeningen. Het is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel voor vrouwen met zorgen over hun cervicale gezondheid.

Er is meestal geen speciale voorbereiding nodig voor een colposcopie. Het is echter het beste om de procedure te plannen op een moment dat je niet menstrueert, omdat menstruatiebloed de beelden kan beïnvloeden. Je arts zal je informeren over eventuele specifieke instructies.

Tijdens de colposcopie lig je op een onderzoekstafel, vergelijkbaar met een gynaecologisch onderzoek. De arts brengt een speculum in de vagina in om de baarmoederhals zichtbaar te maken. Vervolgens wordt de colposcoop in de buurt van je vulva geplaatst, zonder enig fysiek contact met je lichaam. Door de vergrote beelden op een scherm kan de arts eventuele afwijkingen beoordelen.

Na de colposcopie kun je meestal je normale activiteiten hervatten. Je kunt wat lichte spotting of milde krampen ervaren, maar dit is meestal van korte duur. De resultaten van de colposcopie worden met je besproken, en indien nodig zal verdere evaluatie of behandeling worden aanbevolen.

Als je meer vragen hebt over colposcopie of als je je zorgen maakt over deze procedure, aarzel dan niet om contact op te nemen met je gynaecoloog of de medische staf van ons ziekenhuis. Ze staan klaar om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!