Aandoeningen

Constipatie

Constipatie, ook wel obstipatie genoemd, is een spijsverteringsprobleem waarbij ontlasting moeilijk kan passeren of onregelmatig is. Het kan gepaard gaan met symptomen zoals harde ontlasting, buikpijn en een gevoel van onvolledige lediging.

Constipatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder onvoldoende vezelinname, onvoldoende vochtinname, gebrek aan lichaamsbeweging, medicatiebijwerkingen, stress, hormonale veranderingen en bepaalde gezondheidsproblemen. De behandeling kan variëren afhankelijk van de oorzaak.

Dieet en voedingsrichtlijnen

  • Het verhogen van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, groenten en fruit, kan helpen om constipatie te voorkomen.
  • Voldoende vochtinname is essentieel om ontlasting zacht te houden en de darmen goed te laten functioneren.
  • Regelmatige lichaamsbeweging kan ook de darmbeweging bevorderen.

Bij milde constipatie kunnen over-the-counter laxeermiddelen of vezelsupplementen tijdelijke verlichting bieden. Het is echter belangrijk om ze met mate te gebruiken en alleen zoals voorgeschreven.

Raadpleeg een arts als constipatie aanhoudt, gepaard gaat met bloed in de ontlasting, gewichtsverlies, ernstige pijn of andere alarmerende symptomen. Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet, voldoende vochtinname, lichaamsbeweging en stressmanagement, kan helpen om constipatie te voorkomen.

Het is belangrijk om met je arts te praten als je regelmatig last hebt van constipatie, omdat het een teken kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen of onjuiste voedingsgewoonten. Je arts kan je begeleiden bij het identificeren van de oorzaak van de constipatie en het aanbevelen van de juiste behandeling en preventiestrategieën.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!