Behandeling

Curettage

Dienst:

Gynaecologie

Curettage is een medische procedure waarbij het slijmvlies of weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder wordt weggeschraapt of weggeschraapt. Het wordt vaak uitgevoerd om verschillende redenen, waaronder diagnose, behandeling of om ongewenst weefsel te verwijderen.

Doelen van Curettage:

  • Diagnose: Artsen kunnen curettage gebruiken om weefselmonsters te nemen voor diagnose, bijvoorbeeld om te controleren op abnormale bloedingen of kanker.
  • Miskraam: Curettage kan worden uitgevoerd om weefsel te verwijderen na een miskraam om complicaties te voorkomen.
  • Abortus: In sommige gevallen wordt curettage gebruikt voor een geïnduceerde abortus.

De Procedure:

  • Anesthesie: Meestal wordt plaatselijke of algemene anesthesie gebruikt om de patiënt comfortabel te houden tijdens de procedure.
  • Instrumenten: Een instrument, een curette genaamd, wordt voorzichtig in de baarmoeder ingebracht om weefsel te verwijderen.

Als je een curettage overweegt of als deze is voorgesteld door je arts, bespreek dan de reden voor de procedure, mogelijke risico's en verwachte resultaten. Je arts zal je begeleiden door het proces, eventuele vragen beantwoorden en ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent voordat de procedure wordt uitgevoerd.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!