Aandoeningen

Cyclusstoornissen

Dienst:

Gynaecologie

Cyclusstoornissen verwijzen naar veranderingen in de normale menstruatiecyclus bij vrouwen. Dit kunnen variaties zijn in de duur, regelmaat of intensiteit van menstruaties.

Cyclusstoornissen zijn relevant vanwege de symptomen die kunnen optreden, waaronder:

  • Onregelmatige Menstruatie: Menstruaties die niet volgens een normaal patroon optreden.
  • Amenorroe: De afwezigheid van menstruatie gedurende meerdere cycli.
  • Menorragie: Overmatig zware menstruaties.
  • Oligomenorroe: Zeldzame menstruaties, waarbij cycli langer dan 35 dagen duren.
  • Dysmenorroe: Ernstige menstruatiepijn.

Cyclusstoornissen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale onevenwichtigheden, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), stress, gewichtsveranderingen en medische aandoeningen.

Een gynaecoloog kan cyclusstoornissen diagnosticeren na een lichamelijk onderzoek en mogelijk bloedonderzoek. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan variëren van hormonale therapieën tot levensstijlaanpassingen.

Leven met cyclusstoornissen kan ongemakkelijk zijn, maar het is belangrijk om met een zorgverlener samen te werken om de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. Het monitoren van de menstruatiecyclus kan nuttig zijn bij het begrijpen van patronen en veranderingen.

Als je veranderingen in je menstruatiecyclus opmerkt, zoals onregelmatige menstruaties, zware bloedingen of pijnlijke krampen, raadpleeg dan je gynaecoloog voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden voor cyclusstoornissen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!