Aandoeningen

Cystische fibrose

Cystische fibrose (CF) is een genetische aandoening die vooral de longen en het spijsverteringsstelsel beïnvloedt. Het veroorzaakt abnormaal dikke en kleverige slijmproductie, wat leidt tot ademhalingsproblemen en spijsverteringscomplicaties.

Mensen met cystische fibrose kunnen symptomen ervaren zoals aanhoudende hoest met dik slijm, kortademigheid, frequente luchtweginfecties, groeivertraging bij kinderen, en spijsverteringsproblemen zoals buikpijn en diarree.

Cystische fibrose is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door mutaties in het CFTR-gen. De ziekte wordt van ouders op kinderen overgedragen en komt voor wanneer beide ouders het gemuteerde gen doorgeven.

De behandeling van cystische fibrose is gericht op het verlichten van symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Dit omvat medicijnen om de luchtwegen open te houden, luchtweginfecties te behandelen en spijsverteringsproblemen te verbeteren. Fysieke activiteit en goede voeding zijn ook belangrijk.

Mensen met cystische fibrose moeten hun behandelplan zorgvuldig volgen en regelmatig worden gecontroleerd door specialisten in CF-zorg. Het is cruciaal om te stoppen met roken en blootstelling aan luchtvervuiling te vermijden.

Als je vermoedt dat je symptomen hebt die wijzen op cystische fibrose, zoals aanhoudende hoest en spijsverteringsproblemen, is het essentieel om contact op te nemen met een gespecialiseerde zorgverlener. Vroege diagnose en uitgebreide zorg kunnen de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!