Aandoeningen

Darmpoliepen

Darmpoliepen zijn kleine gezwellen of uitstulpingen die zich in de binnenwand van de dikke darm (het colon) ontwikkelen. Ze zijn meestal goedaardig maar kunnen soms tot kanker leiden. Het is belangrijk om darmpoliepen vroegtijdig te detecteren en te verwijderen.

Darmpoliepen worden meestal ontdekt tijdens een colonoscopie, een procedure waarbij een flexibele buis met een camera in de dikke darm wordt ingebracht. Als poliepen worden gevonden, kunnen ze tijdens de colonoscopie vaak meteen worden verwijderd.

Het verwijderen van poliepen is belangrijk omdat het kan voorkomen dat ze kwaadaardig worden. Na verwijdering worden ze vaak naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.

Na de verwijdering van darmpoliepen kan je arts aanbevelen regelmatig colonoscopieën te ondergaan om toekomstige groei van poliepen te controleren. Het is ook belangrijk om gezonde levensstijlgewoonten te handhaven, zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om het risico op poliepontwikkeling te verminderen.

Als je risicofactoren hebt voor darmpoliepen, zoals leeftijd, familiegeschiedenis van darmkanker of persoonlijke medische geschiedenis, overleg dan met je arts over de noodzaak van screening en colonoscopieën. Vroege detectie en verwijdering van darmpoliepen kunnen het risico op darmkanker verminderen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!