Onderzoek

Dexamethason suppressietest

Dienst:

Endocrinologie

De Dexamethason suppressietest is een diagnostisch onderzoek dat wordt gebruikt om de werking van de bijnieren te beoordelen en specifieke aandoeningen te diagnosticeren. De test maakt gebruik van een synthetisch corticosteroïde medicijn genaamd dexamethason om de bijnieren te beïnvloeden.

Tijdens de test krijg je een bepaalde hoeveelheid dexamethason ingenomen, meestal in de vorm van een pil. Vervolgens worden op verschillende tijdstippen bloedmonsters afgenomen om de cortisolspiegels te meten. Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en speelt een cruciale rol bij de regulatie van stress, het immuunsysteem en het metabolisme.

De Dexamethason suppressietest kan helpen bij het diagnosticeren van aandoeningen zoals de ziekte van Cushing, waarbij het lichaam te veel cortisol produceert, of het syndroom van Cushing, waarbij de cortisolspiegels kunstmatig worden verhoogd door externe factoren.

Het is belangrijk om de instructies van het medische team nauwgezet op te volgen voorafgaand aan de Dexamethason suppressietest. Dit kan betekenen dat je bepaalde medicijnen moet vermijden of vasten voordat het onderzoek begint.

De Dexamethason suppressietest is over het algemeen veilig, maar het is normaal om tijdens het onderzoek enige bijwerkingen te ervaren, zoals vermoeidheid of milde misselijkheid.

Als je vragen of zorgen hebt over de Dexamethason suppressietest, aarzel dan niet om deze met je zorgverlener te bespreken. Zij kunnen je helpen een beter begrip te krijgen van het onderzoek en de resultaten en eventuele zorgen wegnemen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!