Aandoeningen

Diarree

Diarree is een veelvoorkomende spijsverteringsaandoening waarbij ontlasting los en waterig wordt en frequenter optreedt dan normaal. Het kan gepaard gaan met buikpijn, krampen en uitdroging.

Diarree kan verschillende oorzaken hebben, waaronder virale infecties, bacteriële infecties, voedselvergiftiging, voedselintolerantie, stress, medicatie bijwerkingen en spijsverteringsaandoeningen. De behandeling kan variëren afhankelijk van de oorzaak.

Het is essentieel om gehydrateerd te blijven als je diarree hebt, omdat het lichaam veel vocht verliest. Drink voldoende water, heldere bouillon of orale rehydratatieoplossingen om uitdroging te voorkomen.

Tijdens een episode van diarree kan het nuttig zijn om vast voedsel, vooral vetrijk en sterk gekruid voedsel, te vermijden. Het BRAT-dieet (banaan, rijst, appelmoes en toast) kan helpen om de maag te kalmeren. Naarmate de symptomen verbeteren, kun je geleidelijk licht verteerbaar voedsel zoals gestoomde groenten en gegrilde kip toevoegen.

Raadpleeg een arts als:

  • Diarree langer dan een paar dagen aanhoudt.
  • Er bloed in de ontlasting zit.
  • Je tekenen van ernstige uitdroging ervaart, zoals duizeligheid, uitdroging van de mond en ogen, of weinig urineproductie.
  • Je koorts hebt.

Handen wassen, veilig voedselbereiding en vermijden van besmet voedsel en water kunnen helpen om diarree te voorkomen.

Het is belangrijk om met je arts te praten als je frequente of ernstige diarree hebt, omdat dit symptoom geassocieerd kan worden met verschillende aandoeningen en behandeling op maat kan vereisen. Je arts kan je adviseren over de juiste stappen om je spijsverteringsgezondheid te verbeteren en mogelijke onderliggende problemen aan te pakken.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!