Diverticulitis is een aandoening waarbij kleine zakvormige uitstulpingen of zakjes, divertikels genoemd, in de wand van de dikke darm ontstoken raken. Deze aandoening komt vaak voor bij oudere volwassenen.
Diverticulitis ontstaat meestal als gevolg van diverticulose, waarbij divertikels in de dikke darmwand aanwezig zijn. Diverticulitis kan ontstaan wanneer deze zakjes geblokkeerd raken en ontstoken raken door bacteriën.
Symptomen van diverticulitis kunnen zijn:
De diagnose van diverticulitis omvat meestal bloedonderzoek, een CT-scan of een echografie van de buik. De behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar omvat vaak antibiotica om de infectie te behandelen, een tijdelijk dieet met heldere vloeistoffen en rust voor de darmen. In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn.
Leven met diverticulitis vereist vaak het aanpassen van je dieet en levensstijl om verdere ontstekingen te voorkomen. Dit kan onder meer vezelrijk voedsel en voldoende hydratatie bevatten om de darmgezondheid te bevorderen.
Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!