Aandoeningen

Draaiduizeligheid of vertigo

Draaiduizeligheid, ook bekend als vertigo, is een symptoom waarbij je het gevoel hebt dat jijzelf of je omgeving draait of beweegt terwijl er in werkelijkheid geen beweging is. Het kan een verstoord evenwicht veroorzaken en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en problemen met het lopen of staan.

Vertigo kan verschillende oorzaken hebben, waaronder problemen in het binnenoor, zoals de ziekte van Ménière, ontstekingen in het binnenoor (labyrinthitis), goedaardige gezwellen op de evenwichtszenuw (akoestisch neuroma) of problemen met de circulatie van vloeistoffen in het binnenoor.

Als je last hebt van draaiduizeligheid, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan een grondig onderzoek uitvoeren om de onderliggende oorzaak van de vertigo te achterhalen. Dit kan onder andere een lichamelijk onderzoek, gehoortesten en beeldvormende onderzoeken omvatten.

De behandeling van draaiduizeligheid is afhankelijk van de specifieke oorzaak. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Daarnaast kunnen bepaalde oefeningen en technieken, zoals vestibulaire revalidatie, worden aanbevolen om het evenwichtsgevoel te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat draaiduizeligheid van invloed kan zijn op je dagelijks leven en activiteiten. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van taken die evenwicht en coördinatie vereisen, zoals autorijden of werken op hoogtes. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en overleg met een arts over eventuele beperkingen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!