Onderzoek

Echografie

Echografie, ook wel bekend als een echografische of echografische scan, is een medische beeldvormingstechniek die geluidsgolven gebruikt om beelden van de inwendige structuren van het lichaam te creëren. Het is een veilige en niet-invasieve manier om medische aandoeningen te diagnosticeren en te evalueren.

Echografie kan worden aanbevolen om verschillende redenen, waaronder:

  • Diagnose: Het stellen van een nauwkeurige diagnose bij symptomen of gezondheidsproblemen.
  • Monitoring van Zwangerschap: Het beoordelen van de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.
  • Screening: Het controleren van specifieke organen of weefsels, zoals de buikorganen, schildklier, hart of bloedvaten.

Tijdens een echografie wordt een speciale gel op de huid aangebracht en wordt een handapparaat, bekend als een transducer, over het te onderzoeken gebied bewogen. De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt de weerkaatste golven op om beelden te genereren. Deze beelden verschijnen in realtime op een scherm.

Echografie is niet-invasief, pijnloos en snel. In de meeste gevallen hoef je geen speciale voorbereidingen te treffen, zoals vasten. Tijdens de echografie wordt je meestal gevraagd om stil te liggen of een bepaalde positie aan te houden.

Als je een echografie wordt aanbevolen, bespreek dan eventuele zorgen of vragen met je zorgverlener. Ze kunnen je informeren over de procedure, wat je kunt verwachten en eventuele specifieke voorbereidingen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!