Behandeling

Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is een eetpatroon waarbij bepaalde voedingsmiddelen tijdelijk worden verwijderd uit de voeding om te helpen bij het identificeren en behandelen van voedselintoleranties, allergieën of gevoeligheden.

Eliminatiediëten worden vaak gebruikt bij mensen met vermoedelijke voedselallergieën, intoleranties of gastro-intestinale aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het doel is om te ontdekken welke voedingsmiddelen symptomen veroorzaken, zodat ze kunnen worden vermeden.

Een eliminatiedieet begint met het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding, meestal diegene waarvan wordt vermoed dat ze symptomen veroorzaken. Dit eliminerende deel duurt meestal enkele weken. Vervolgens worden de verwijderde voedingsmiddelen één voor één weer geïntroduceerd om te observeren of ze symptomen opwekken.

Het volgen van een eliminatiedieet vereist zorgvuldige planning en nauwkeurige documentatie van geconsumeerde voedingsmiddelen en symptomen. Het is belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een zorgverlener of diëtist om ervoor te zorgen dat je voedingsevenwichtig blijft.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!