Aandoeningen

Endometriose

Dienst:

Gynaecologie

Endometriose is een veelvoorkomende medische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (endometrium) groeit buiten de baarmoeder. Deze aandoening kan pijn en andere ongemakken veroorzaken.

Endometriose is relevant vanwege de symptomen die het kan veroorzaken, zoals:

  • Menstruatiepijn: Ernstige menstruatiekrampen die niet goed reageren op pijnstillers.
  • Chronische Bekkenpijn: Aanhoudende pijn in het bekkengebied, zowel tijdens de menstruatie als op andere momenten.
  • Pijn bij Seks: Ongemak of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
  • Vruchtbaarheidsproblemen: Endometriose kan leiden tot moeilijkheden bij het zwanger worden.

De precieze oorzaak van endometriose is nog niet volledig begrepen, maar het is gerelateerd aan het weglekken van menstruatiebloed en genetische factoren.

Endometriose kan worden gediagnosticeerd door een gynaecoloog na een lichamelijk onderzoek, mogelijk beeldvormende tests en of een kijkoperatie. De behandeling kan variëren van medicijnen om symptomen te verlichten tot chirurgische ingrepen om abnormaal weefsel te verwijderen.

Leven met endometriose kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om met je zorgverlener samen te werken om pijn en andere symptomen te beheersen. Levensstijlaanpassingen en medicamenteuze behandelingen kunnen helpen.

Als je symptomen hebt die wijzen op endometriose, zoals hevige menstruatiepijn, chronische bekkenpijn of vruchtbaarheidsproblemen, raadpleeg dan je gynaecoloog voor een juiste diagnose en bespreking van behandelingsmogelijkheden voor endometriose.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!