Onderzoek

Endometriumweefselbiopsie

Dienst:

Gynaecologie

Een endometriumweefselbiopsie is een medische procedure waarbij een klein monster van het slijmvlies van de baarmoeder, het zogenaamde endometrium, wordt verwijderd en geanalyseerd. Dit wordt meestal gedaan om de gezondheid van het baarmoederslijmvlies te controleren of om de oorzaak van bepaalde symptomen te onderzoeken.

Endometriumweefselbiopsieën worden uitgevoerd om verschillende redenen. Ze kunnen helpen bij het diagnosticeren van abnormale bloedingen, zoals onregelmatige menstruatie of overmatig bloedverlies. Ook kunnen ze worden uitgevoerd om afwijkingen, zoals endometriose of baarmoederpoliepen, te identificeren. Bovendien kan een endometriumweefselbiopsie helpen bij het opsporen van endometriumkanker.

Voorafgaand aan de endometriumweefselbiopsie zal je arts je informeren over eventuele specifieke instructies. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de procedure te plannen op een bepaald moment in je menstruatiecyclus. Het is belangrijk om eventuele medicatie of medische aandoeningen met je arts te bespreken.

Tijdens de endometriumweefselbiopsie lig je meestal op een gynaecologische onderzoekstafel. Een dunne buis, bekend als een canule, wordt via de vagina in de baarmoeder gebracht. Vervolgens wordt een klein monster van het baarmoederslijmvlies afgenomen. Deze procedure kan enige druk of lichte krampen veroorzaken.

Na de endometriumweefselbiopsie kun je meestal je normale activiteiten hervatten. Je kunt wat lichte spotting of milde krampen ervaren, maar dit is meestal van korte duur. Het afgenomen weefselmonster wordt geanalyseerd door een patholoog, en de resultaten worden met je besproken door je arts.

Als je vragen hebt over een endometriumweefselbiopsie of als je meer informatie wilt over deze procedure in jouw specifieke situatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met je gynaecoloog of behandelend arts. Ze zijn er om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!