Behandeling

Enzymvervangingstherapie

Enzymvervangingstherapie is een medische behandeling die wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het lichaam niet in staat is om voldoende specifieke enzymen te produceren. Deze therapie houdt in dat ontbrekende of inadequaat geproduceerde enzymen worden toegediend om lichaamsfuncties te ondersteunen.

Enzymen zijn eiwitten die een cruciale rol spelen bij de spijsvertering en andere biologische processen in het lichaam. Sommige aandoeningen, zoals de ziekte van Fabry, de ziekte van Gaucher, en mucoviscidose, leiden tot een tekort aan specifieke enzymen. Enzymvervangingstherapie kan helpen bij het compenseren van dit tekort.

De therapie omvat meestal regelmatige infusies of orale medicijnen die de ontbrekende enzymen bevatten. Door deze enzymen toe te dienen, kunnen ze helpen bij het afbreken van specifieke stoffen in het lichaam, waardoor symptomen worden verminderd en de gezondheid wordt verbeterd.

Mensen die enzymvervangingstherapie ondergaan, moeten meestal regelmatige infusies of medicijnen nemen volgens het voorgeschreven schema. Dit kan een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine zijn, maar het kan ook aanzienlijke verbeteringen in hun gezondheid en kwaliteit van leven opleveren.

Als je denkt dat enzymvervangingstherapie voor jou relevant zou kunnen zijn, neem dan contact op met je zorgverlener. Ze kunnen je begeleiden bij de diagnose en behandelingsmogelijkheden.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!