Aandoeningen

Eosinofiele oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis is een aandoening waarbij ontsteking en ophoping van eosinofiele cellen in de slokdarm optreedt. Deze aandoening kan leiden tot slikproblemen en andere spijsverteringsproblemen.

De exacte oorzaak van eosinofiele oesofagitis is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met allergische reacties op voedingsmiddelen of omgevingsfactoren. Het immuunsysteem lijkt betrokken te zijn bij de ontstekingsreactie.

Symptomen van eosinofiele oesofagitis kunnen variëren en omvatten:

  • Slikproblemen, met name bij vast voedsel.
  • Pijn op de borst of retrosternale pijn.
  • Terugkerend brandend maagzuur.
  • Voedsel dat vast komt te zitten in de slokdarm.
  • Gewichtsverlies.
  • Misselijkheid en braken bij kinderen.

De diagnose van eosinofiele oesofagitis omvat vaak endoscopie van de slokdarm om weefselmonsters (biopsieën) te nemen en de aanwezigheid van eosinofiele cellen te bevestigen. De behandeling kan variëren, maar omvat vaak het vermijden van voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken, het gebruik van medicijnen zoals protonpompremmers om brandend maagzuur te verminderen, en in sommige gevallen, steroïde medicijnen om ontsteking te verminderen.

Leven met eosinofiele oesofagitis kan betekenen dat je je dieet moet aanpassen om triggerende voedingsmiddelen te vermijden. Regelmatige follow-up met een zorgverlener is belangrijk om de behandeling te beheren en te zorgen voor verbetering van de symptomen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!