Onderzoek

Evenwichtstesten

Evenwichtstesten zijn medische onderzoeken die worden uitgevoerd om het evenwichtssysteem van het lichaam te evalueren. Deze tests helpen bij het identificeren van problemen met evenwicht, duizeligheid en coördinatie, en zijn essentieel voor het stellen van een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de meest geschikte behandelingsopties.

Er zijn verschillende soorten evenwichtstesten die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt. Enkele voorbeelden van evenwichtstesten zijn:

  • Videonystagmografie (VNG): Dit is een test waarbij oogbewegingen worden geanalyseerd om de functie van het evenwichtssysteem te beoordelen. Tijdens de test draagt de patiënt speciale bril-achtige apparaten die oogbewegingen registreren terwijl ze verschillende bewegingen en posities uitvoeren.
  • Evenwichtsorgaanfunctietesten: Deze tests, zoals de caloricatest, worden uitgevoerd om de reactie van het binnenoor op warme of koude lucht te meten. Hierbij wordt water of lucht in het oor geïnjecteerd om een thermische stimulus te creëren en de reactie van het evenwichtssysteem te beoordelen.
  • Posturografie: Deze test meet het vermogen van een persoon om zijn evenwicht te bewaren tijdens verschillende houdingen en bewegingen. Meestal wordt de patiënt op een speciale platform geplaatst dat subtiele bewegingen detecteert terwijl ze hun evenwicht proberen te bewaren.

Evenwichtstesten worden uitgevoerd door KNO-artsen die gespecialiseerd zijn in het beoordelen en behandelen van evenwichtsstoornissen. Het is belangrijk om een nauwkeurige evaluatie en interpretatie van de testresultaten te krijgen om de juiste diagnose te stellen en de meest effectieve behandelingsopties te bepalen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!