Behandeling

FESS

FESS, ook wel Functionele Endoscopische Sinuschirurgie genoemd, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om de symptomen van chronische sinusitis te verlichten. Chronische sinusitis is een aandoening waarbij de sinussen ontstoken raken en langdurig verstopt raken, waardoor ademhalingsproblemen, hoofdpijn en sinusdruk ontstaan.

Tijdens een FESS-procedure wordt gebruikgemaakt van een endoscoop, een dunne buis met een camera, om de sinussen te onderzoeken en eventuele blokkades, poliepen of ontstekingen te identificeren. Vervolgens worden kleine instrumenten gebruikt om deze obstructies te verwijderen en de sinusdoorgangen te openen, zodat een betere luchtstroom mogelijk is.

FESS wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving en is relatief minimaal invasief, met minder weefselbeschadiging en een kortere hersteltijd dan traditionele sinuschirurgie. Het doel van de ingreep is om de symptomen van chronische sinusitis te verminderen, de sinussen te reinigen en de normale functie te herstellen.

Na de FESS-procedure kan er een herstelperiode zijn waarin je instructies krijgt over neusspoelingen, medicatie en andere zorgmaatregelen om het genezingsproces te bevorderen. Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en eventuele zorgen of complicaties te melden.

FESS kan aanzienlijke verlichting bieden voor mensen met chronische sinusitis die niet goed reageren op medicamenteuze behandelingen. Het kan helpen om de ademhaling te verbeteren, hoofdpijn te verminderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Raadpleeg altijd een KNO-arts voor een nauwkeurige beoordeling van je specifieke situatie en om de meest geschikte behandelingsoptie te bespreken, inclusief de mogelijke voordelen, risico's en verwachtingen van FESS.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!