Onderzoek

Fibroscan

De fibroscan is een niet-invasief, pijnloos en veilig onderzoek waarbij men door middel van een op de huid geplaatste probe (echokop) de stijfheid van de lever meet om verlittekening (fibrose) aan te tonen en op te volgen. Vaak kan hierdoor een leverbiopsie vermeden worden.

De betrouwbaarheid van de Fibroscan is aangetoond bij chronische hepatitis B en C, cholestatische leverziekten en bij metabole dysfunctie geassocieerde steatotische leverziekten (MASLD: “vetlever”). Ook bij andere oorzaken van chronische leverziekten wordt de Fibroscan vaak ingezet.

Voorbereiding

Vier uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten en alleen water drinken.

Het is gemakkelijk als u gescheiden boven- en onderkleding draagt.

Tijdens het onderzoek

Het is niet nodig om uw kleren uit te doen.

U wordt verzocht op uw rug te gaan liggen met uw rechterhand onder uw hoofd. Het apparaat wordt dan aan de buitenkant op uw ribben geplaatst. Er worden een 10-tal pijnloze metingen verricht. Probeer rustig te blijven liggen en niet te praten tijdens de meting. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Hieruit kunnen we de fibrosegraad bepalen.

Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek kunt u alles weer doen. Tijdens de aansluitende bespreking met de MDL-arts wordt het verder beleid bepaald o.b.v. de gemeten fibrosegraad van de lever.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!