Onderzoek

Flowcytometrie

Flowcytometrie is een geavanceerde laboratoriumtechniek die wordt gebruikt om individuele cellen te analyseren en karakteriseren. Deze test biedt waardevolle informatie over de eigenschappen van verschillende celtypen in je bloed of weefsels.

Hoe werkt het? Tijdens een flowcytometrie worden cellen uit een monster (bijvoorbeeld bloed) in een vloeistof opgelost en één voor één door een dunne buis geleid. Terwijl de cellen door de buis stromen, worden ze blootgesteld aan verschillende laserstralen. Deze laserstralen meten de grootte, vorm en fluorescentie (lichtuitstraling) van elke cel. Deze gegevens helpen om verschillende celtypen te identificeren en te kwantificeren.

Flowcytometrie wordt veel gebruikt bij de diagnose en monitoring van verschillende aandoeningen, zoals bloedaandoeningen, immuunstoornissen en kanker. Het kan ook helpen bij het bepalen van de effectiviteit van een behandeling.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!