Aandoeningen

Galblaasontsteking (cholecystitis)

Galblaasontsteking is een aandoening waarbij de galblaas, een orgaan dat gal opslaat en vrijgeeft om de spijsvertering te helpen, ontstoken raakt. Deze ontsteking kan acuut (plotseling) of chronisch (langdurig) zijn.

Galblaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door de vorming van galstenen, die de galblaas kunnen blokkeren of irriteren. De ontsteking kan ook optreden zonder galstenen, maar dit is minder vaak het geval.

Symptomen van galblaasontsteking kunnen zijn:

  • Ernstige pijn in de bovenbuik, meestal aan de rechterkant.
  • Pijn die zich naar de rechterschouder of de rug kan uitstralen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Koorts en koude rillingen in geval van een infectie.
  • Opgeblazen gevoel en gas.
  • Verlies van eetlust.

De diagnose van galblaasontsteking omvat meestal bloedonderzoek, beeldvorming van de galblaas (zoals echografie) en soms een CT-scan. De behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst, maar omvat vaak het verwijderen van de galblaas via een procedure genaamd een cholecystectomie. Dit kan laparoscopisch (minimaal invasief) of open chirurgie zijn. Na verwijdering van de galblaas kan het lichaam nog steeds gal aanmaken en spijsverteren.

Leven zonder een galblaas vereist vaak enkele aanpassingen in je dieet, zoals het vermijden van te vet voedsel, om de spijsvertering te vergemakkelijken. De meeste mensen kunnen echter een normaal leven leiden na verwijdering van de galblaas.

Als je symptomen hebt die wijzen op galblaasontsteking, zoals ernstige buikpijn en braken, neem dan contact op met je zorgverlener. Ze kunnen de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!