Aandoeningen

Gastro-enteritis (buikgriep)

Gastro-enteritis, vaak aangeduid als buikgriep, is een ontsteking van het maag-darmkanaal die meestal wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten. Het leidt tot symptomen zoals buikpijn, diarree en braken.

Gastro-enteritis wordt meestal veroorzaakt door de verspreiding van besmettelijke ziektekiemen via besmet voedsel, water of direct contact met geïnfecteerde personen. Verschillende virussen, zoals norovirus en rotavirus, kunnen buikgriep veroorzaken.

Symptomen van gastro-enteritis kunnen variëren, maar omvatten meestal:

  • Buikpijn en krampen.
  • Diarree.
  • Braken.
  • Misselijkheid.
  • Koorts.
  • Spierpijn en vermoeidheid.

De diagnose van gastro-enteritis wordt vaak gesteld op basis van symptomen en medische geschiedenis. Meestal is er geen specifieke behandeling voor virale gastro-enteritis, behalve het behandelen van symptomen en zorgen voor voldoende hydratatie. In sommige gevallen, vooral als de oorzaak bacterieel is, kan antibiotica nodig zijn.

Gastro-enteritis is meestal een tijdelijke aandoening en de meeste mensen herstellen binnen enkele dagen tot een week. Het is belangrijk om voldoende vochtinname te behouden om uitdroging te voorkomen.

Als je ernstige symptomen van gastro-enteritis hebt, zoals aanhoudende braken, bloed in de ontlasting, hoge koorts of tekenen van uitdroging (zoals extreme dorst en donkere urine), neem dan contact op met je zorgverlener.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!