Onderzoek

Gastroscopie

Gastroscopie, ook wel bekend als een maagonderzoek of slokdarm-maag-darm-endoscopie, is een diagnostisch onderzoek waarbij een flexibele buis met een camera, genaamd een endoscoop, via de mond wordt ingebracht om de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te bekijken.

Voor de gastroscopie wordt de keel van de patiënt verdoofd door middel van een spray om eventueel ongemak te verminderen. De endoscoop wordt voorzichtig door de slokdarm naar beneden geleid, waardoor de arts de mogelijkheid heeft om afwijkingen, zoals zweren, ontstekingen, tumoren of refluxschade, te identificeren en indien mogelijk, kleine weefselmonsters te nemen voor verder onderzoek (biopsie).

Voorafgaand aan het onderzoek is nodig om nuchter te zijn gedurende 6 uur. Dit helpt om een duidelijk beeld te krijgen van het spijsverteringskanaal tijdens het onderzoek.

Gastroscopie is over het algemeen een veilige procedure, maar er kunnen enkele risico's zijn, zoals reacties op de sedatie, bloedingen of perforatie van de darmwand. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en eventuele zorgen of vragen met hen te bespreken.

Na het onderzoek kan de patiënt wat keelpijn of een opgeblazen gevoel ervaren, maar dit zou meestal van korte duur moeten zijn. De resultaten van de gastroscopie worden met de patiënt besproken en eventuele vervolgstappen of behandelingen worden aanbevolen indien nodig.

Voorafgaand aan je onderzoek, is het belangrijk om ons op de hoogte te stellen van het volgende:

  • Eventuele allergieën, zoals allergieën voor latex, Xylocaïne of andere medicijnen.
  • Stollingsproblemen of het gebruik van bloedverdunners, zoals Xarelto, Pradaxa, Lixiana, Eliquis, Marevan, Sintrom, Marcoumar, Clopidogrel, of andere vergelijkbare medicijnen.

Het is essentieel om deze informatie te verstrekken, zodat de medische professionals de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen en de procedure veilig kunnen uitvoeren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!