Onderzoek

Genetische tests

Genetische tests zijn laboratoriumonderzoeken die worden uitgevoerd om informatie te verkrijgen over je genetisch materiaal, ook wel DNA genoemd. DNA bevat de erfelijke eigenschappen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Tijdens een genetische test wordt meestal een monster van je bloed, speeksel of ander lichaamsweefsel genomen. Dit monster wordt geanalyseerd om specifieke genetische veranderingen te identificeren die kunnen wijzen op een risico op bepaalde aandoeningen, erfelijke ziekten of gevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

Waarom worden ze uitgevoerd? Genetische tests kunnen helpen bij het beoordelen van je risico op erfelijke aandoeningen en bepalen of je drager bent van bepaalde genetische mutaties. Ze kunnen ook worden gebruikt om de diagnose van genetische aandoeningen te bevestigen, een geschikte behandeling te bepalen en gezondheidsrisico's te identificeren.

Belangrijk: Genetische tests zijn zeer nuttig, maar ze brengen ook ethische en emotionele overwegingen met zich mee. Het is essentieel om voorafgaand aan een genetische test goed geïnformeerd te zijn en de mogelijke implicaties ervan met een genetisch counselor of je behandelend arts te bespreken. De resultaten van genetische tests kunnen je en je familie beïnvloeden, dus het is belangrijk om te begrijpen wat de resultaten betekenen en wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Als je overweegt om een genetische test te ondergaan of als je vragen hebt over genetische tests, aarzel dan niet om met je arts te praten. Zij kunnen je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen die het beste passen bij je gezondheid en welzijn.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!