Aandoeningen

Halsklieren (cervicale adenopathiën)

Halsklieren, ook wel bekend als cervicale adenopathiën, zijn lymfeklieren die zich in de hals bevinden. Ze kunnen vergroot raken als reactie op infecties, ontstekingen of andere medische aandoeningen.

Vergrote halsklieren kunnen voelbaar zijn als kleine bobbels of knobbels onder de huid. Ze kunnen pijnlijk of gevoelig zijn, afhankelijk van de oorzaak. Soms zijn vergrote halsklieren onschadelijk en verdwijnen ze vanzelf. In andere gevallen kunnen ze een teken zijn van een onderliggende aandoening die medische aandacht vereist.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je vergrote halsklieren hebt. De arts zal een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de vergroting te achterhalen. Dit kan onder andere lichamelijk onderzoek, medische geschiedenis en aanvullende tests omvatten, zoals bloedonderzoek of beeldvorming.

De mogelijke oorzaken van vergrote halsklieren kunnen variëren, waaronder infecties zoals verkoudheid, keelontsteking of mononucleosis. Andere oorzaken kunnen zijn auto-immuunziekten, kanker of zeldzamere aandoeningen. De specifieke behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van de vergrote halsklieren.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!