Aandoeningen

Heupfractuur

Dienst:

Orthopedie
Deze fracturen komen frequent voor bij senioren en worden veroorzaakt door een relatief klein trauma. Bij de jongere patiënt is een hoog energetisch trauma nodig om de heup te breken.

Er zijn 2 grote soorten heupfracturen:

extra-capsulair: de fractuurlijn loopt buiten het heupkapsel, er is weinig gevaar voor de bloedvoorziening van de heupkop

intra-capsulair: de fractuurlijn loopt doorheen het heupkapsel, een verstoorde bloedvoorziening met afsterven van de heupkop is mogelijk

Behandeling van heupfracturen

extracapsulair

Gezien de geringe kans voor een verstoring van de bloedvoorziening van de heupkop, wordt geopteerd voor een osteosynthese. Deze kan gebeuren door middel van "extramedullaire" plaat & schroeven (links) of door een "intramedullaire" nagel (rechts). De keuze van het implantaat hangt af van het type van fractuur.

intracapsulair

Hierbij is er een kans dat de bloedvoorziening van de heupkop in het gedrang komt. Bij niet tot licht verplaatste fracturen kan men deze fixeren met schroeven (links). Bij oudere patiënten wordt onmiddellijk een "halve" heupprothese geplaatst (rechts).

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!