Aandoeningen

Hoofd-halstumoren

Hoofd- en halstumoren verwijzen naar abnormale groei van cellen in het hoofd- en halsgebied, waaronder de mond, keel, neus, sinussen, speekselklieren, stembanden en andere structuren. Deze tumoren kunnen goedaardig (niet-kankerachtig) of kwaadaardig (kankerachtig) zijn.

De exacte oorzaak van hoofd- en halstumoren is vaak moeilijk vast te stellen, maar bepaalde risicofactoren kunnen het risico verhogen. Dit omvat het gebruik van tabak (roken of kauwen), overmatig alcoholgebruik, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, zoals asbest of bepaalde virale infecties, zoals het humaan papillomavirus (HPV).

De symptomen van hoofd- en halstumoren kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type tumor, maar kunnen onder andere bestaan uit een aanhoudende hoest, heesheid, moeite met slikken, een knobbel of zwelling in de nek, pijn in het gezicht, mondzweren die niet genezen, bloed in het speeksel of slijm, en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Een arts zal een grondig onderzoek uitvoeren, mogelijk inclusief beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan of een MRI-scan, en indien nodig een biopsie afnemen om het type en de aard van de tumor vast te stellen. De behandeling van hoofd- en halstumoren hangt af van verschillende factoren, waaronder het stadium van de tumor, het type tumor en de individuele situatie van de patiënt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!