Behandeling

Hypofysectomie

Dienst:

Endocrinologie

Hypofysectomie is een chirurgische ingreep waarbij een deel of de hele hypofyse wordt verwijderd. De hypofyse is een kleine klier die zich aan de basis van de hersenen bevindt en verantwoordelijk is voor de productie van belangrijke hormonen die verschillende functies in het lichaam reguleren.

Deze operatie wordt meestal uitgevoerd om tumoren in de hypofyse te behandelen. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn en kunnen leiden tot overproductie of onderproductie van hormonen, wat een breed scala aan symptomen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Tijdens een hypofysectomie maakt de chirurg een kleine incisie in de neus of de bovenlip om toegang te krijgen tot de hypofyse. Vervolgens wordt de tumor verwijderd, samen met een deel of de hele hypofyse, afhankelijk van de aard van de aandoening.

De procedure wordt meestal uitgevoerd door middel van endoscopische technieken, wat betekent dat er geen grote incisies nodig zijn. Dit resulteert in minder pijn en een sneller herstel voor de patiënt.

Na de operatie zal de patiënt mogelijk hormoonvervangende therapie nodig hebben om de normale hormoonproductie te reguleren, aangezien de verwijdering van de hypofyse de hormoonbalans in het lichaam kan verstoren.

Hypofysectomie is een complexe operatie die wordt uitgevoerd door ervaren chirurgen in gespecialiseerde medische centra. Patiënten worden grondig geëvalueerd en onderzocht om te bepalen of deze ingreep de juiste behandelingsoptie is voor hun specifieke situatie.

Hoewel hypofysectomie een effectieve behandeling kan zijn voor hypofyseproblemen, brengt het ook risico's met zich mee, zoals infectie, bloeding of schade aan nabijgelegen structuren. Daarom is een zorgvuldige evaluatie en nauwgezet medisch toezicht essentieel om de beste resultaten te garanderen.

Het is belangrijk voor patiënten om al hun vragen en zorgen te bespreken met het medische team, zodat ze goed geïnformeerd zijn over de procedure en weten wat ze kunnen verwachten tijdens het herstelproces.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!