Aandoeningen

Hypogonadisme

Dienst:

Endocrinologie

Hypogonadisme is een aandoening waarbij de geslachtsklieren (gonaden), zoals de testikels bij mannen en de eierstokken bij vrouwen, niet voldoende geslachtshormonen produceren. Deze hormonen, zoals testosteron bij mannen en oestrogeen en progesteron bij vrouwen, spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en functie van de voortplantingsorganen en andere lichamelijke kenmerken.

Er zijn twee hoofdtypen hypogonadisme:

  1. Primaire hypogonadisme: Hierbij zijn de geslachtsklieren zelf aangetast en kunnen ze niet voldoende hormonen produceren. Het kan worden veroorzaakt door genetische afwijkingen, auto-immuunziekten, bestraling of chemotherapie, infecties of trauma aan de geslachtsklieren.
  2. Secundair hypogonadisme: Hierbij is de oorzaak te vinden in de hypofyse of hypothalamus, de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de hormoonproductie in de geslachtsklieren. Problemen in deze gebieden kunnen leiden tot onvoldoende stimulatie van de geslachtsklieren, wat resulteert in verminderde hormoonproductie.

De symptomen van hypogonadisme kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip waarop de aandoening zich ontwikkelt. Bij mannen kan het leiden tot verminderd libido, erectiestoornissen, verminderde spiermassa, vermoeidheid en stemmingsveranderingen. Bij vrouwen kunnen de symptomen zijn: onregelmatige menstruatie, verminderd libido, opvliegers en vaginale droogheid.

Diagnose van hypogonadisme omvat bloedonderzoek om de hormoonspiegels te meten. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de behandeling bestaan uit hormoonvervangingstherapie om de hormoonspiegels te herstellen. Bij mannen kan dit bijvoorbeeld testosteronvervangingstherapie omvatten, en bij vrouwen hormoonvervangingstherapie met oestrogeen en/of progesteron.

Als je symptomen ervaart die wijzen op hypogonadisme, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een endocrinoloog of een specialist in voortplantingsgeneeskunde kan de juiste diagnose stellen en een gepaste behandeling voorstellen om de hormoonbalans in je lichaam te herstellen.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!