Behandeling

Hysterectomie

Dienst:

Gynaecologie

Hysterectomie is een veelvoorkomende chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Er zijn verschillende benaderingen voor hysterectomie, waaronder de vaginale, abdominale en laparoscopische methoden, afhankelijk van de specifieke behoeften en de medische geschiedenis van de patiënt.

Vaginale Hysterectomie:

  • Procedure: Bij een vaginale hysterectomie wordt de baarmoeder verwijderd via de vagina zonder externe incisies. Dit is de minst invasieve benadering.
  • Voordelen: Kleinere littekens, kortere hersteltijd en minder pijn dan bij andere methoden.

Abdominale Hysterectomie:

  • Procedure: Een abdominale hysterectomie omvat een buikincisie (laparotomie) voor het verwijderen van de baarmoeder.
  • Indicaties: Deze methode wordt gebruikt wanneer de baarmoeder of aandoeningen te groot zijn voor vaginale of laparoscopische benaderingen.

Laparoscopische Hysterectomie:

  • Procedure: Laparoscopische hysterectomie wordt uitgevoerd via kleine buikincisies met behulp van een laparoscoop, wat resulteert in kleinere littekens.
  • Voordelen: Minder invasief, minder pijn en sneller herstel dan bij abdominale hysterectomie.

De keuze van de methode hangt af van de specifieke gynaecologische aandoening, de grootte van de baarmoeder en andere factoren. Dit wordt bepaald door je gynaecoloog.

Ongeacht de methode moeten patiënten de instructies van hun zorgverlener volgen voor een effectieve voorbereiding op de ingreep en zorgvuldige opvolging na de operatie.

Hysterectomie leidt tot onvruchtbaarheid, dus het is belangrijk om de beslissing zorgvuldig te overwegen, vooral als je kinderen in de toekomst wilt.

Als je overweegt een hysterectomie te ondergaan, bespreek dan met je gynaecoloog welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie. Ze zullen je adviseren over de beste benadering en de te verwachten resultaten. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de procedure en eventuele risico's voordat je een beslissing neemt.

Medische dienst

Een afspraak in het ziekenhuis? Laat steeds je identiteitskaart inlezen via de kiosk of de dienst opname! Nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2024!